/FORSIDEN /SPØRSMÅL /OPPDATERINGER /BOKLISTE

Tentamen

Publisert:
27.05.2010
23:25
Jeg fant enda en tekst fra gamledager! Dette var todelt tentamen i 10.klasse, om jeg ikke tar feil.
Oppgave: Skriv et essay eller leserinnlegg om en aktivitet, husk at tema skal være livsstil. 
- Jeg har valgt å skrive om tentamen. 

Tentamen, disse dagene i året hvor vi får beskjed om å sitte stille, ikke si noen ting og bare skrive i ett sett i fem timer. Fem timer! Det er lenge det. Men likevel er det jo ikke noen av oss som blir ferdige. Det siste kvarteret skriver vi så det ryker av tastaturet. Og det er helst da man har fått den laptopen hvor mellomromstasten ikke virker. Tentamen har etter tre år på ungdomsskolen blitt en slags livsstil, og nå sitter jeg her nok en gang, med min siste norsktentamen på Rosenborg skole! Tenk det, den siste. Når jeg tenker meg om har jeg skrevet åtte tentamener, minst. Åtte forskjellige historier og artikler, på nynorsk og på bokmål. Det er nok det som er grunnen til at jeg har gått tom for tema, fantasien er brukt opp, og derfor skriver jeg nå noe så oppfinnsomt som en tentamen om tentamen. Ganske genialt når jeg tenker meg om! Leserinnlegg eller essay, kan det bli enklere? Men teksten skal jo bli bra og? Jeg skal gjøre mitt beste!

Jeg kan fortsatt huske den første tentamenen vi hadde, det var i åttende klasse, og vi skrev kun på bokmål. Vi var vel ikke egentlig klar over hva nynorsk er. Nynorsk? En bisarr parodi på det norske språk? Men man skal kanskje være litt forsiktig med å tenke sånn. I hvert fall med å skrive det, i tilfelle tentamenen blir rettet av en psykopat nynorskforkjemper av en norsklærer. Nynorsk viste jo seg egentlig å være helt ok. Jeg har forresten ikke noe vondt å si om det andre skriftmålet, jeg er jo tross alt i nynorskgruppa.

Apropos nynorskgruppa, nå kom jeg på den første tiden min i nynorskklassen. To elever var borte og vi skulle ha gruppearbeid. Det pleier vel for så vidt ikke å spille noen rolle om to elever er borte, men i dette tilfellet utgjorde det 1/3 av hele klassen. Vi skulle dramatisere Romeo og Julie av Shakespeare, og vi var to på hver gruppe - dvs. to grupper. Fordelen var vel at vi slapp å krangle om hovedrollene, ingen trengte å føle seg utenfor siden de måtte spille rollen som hest, eller noe sånt.

Men tilbake til tentamen! Dette ble noen rotete avsnitt, når jeg tenker meg om, la oss si at det er en del av uttrykket! Jeg snakket med en venninne i går, hun fortalte om en norskeksamen hun hadde hatt. Null inspirasjon førte til skildring av innholdet i pennalet og været utenfor. Det er vel omtrent slik jeg sitter nå? La oss bare håpe at jeg består. Og når vi snakker om eksamen. Hvorfor er vi som er født i 92 blitt prøvekaniner for det meste? Her har vi siden vi var 13 år øvd oss på å skrive en bokmålstekst en dag, og en nynorsktekst en annen dag. Alle starter halv ni, og idémyldringen starter ni. Klokken elleve får vi mulighet til å få respons på det vi skriver fra andre elever i klassen og fra en lærer. Dette er en super måte å skrive tekst på. Men nei, rett før vi har eksamen så blir det bestemt at vi skal skrive begge tekstene på samme dag, og ingen får prate med hverandre. Si meg, hvor mange forfattere skriver to historier på fem timer? Og i tillegg på to målformer? Noe som minner meg om at jeg må starte med nynorskteksten snart. Men det nytter ikke å syte, er det bestemt så er det bestemt. Jeg bare synes at de skulle brukt den gamle skrivemåten for de som har begynt med det.

Æsj, druene mine smakte ikke så godt som de burde. De slapp liksom taket i stilken for lett. De aller beste druene er de du må sloss litt mot, men likevel ikke er umodne. Men uansett er druer godt på tentamen, for da har man noe å gjøre i tilegg til skrivingen, druer er kjedemat. Omtrent som nonstop, bare sunnere! (Nå kom det forresten en god drue). Men tenkes at det skal være så kjedelig å skrive tentamen! Ikke har jeg lov til å prate med sidemannen heller, by henne på en drue, for eksempel. Men når vi snakker om kjedelig, tenk å rette alle tentamenene! I en klasse på 45 elever er det vel maks tre gode tekster, litt over halvparten er midt på treet, og den gjenværende delen har man mest lyst til å rive fra hverandre og hive på et bål (tekstene altså). La oss håpe at det er tre gode tekster i nynorskklassen og, da blir det ikke så ille, for da er jo halvparten av klassen kvalifisert til karakteren 5 eller mer.

Det desidert verste med å skrive tekster er å finne en god avslutning. Spesielt i sakpregede tekster, da skal man trekke noen konklusjoner, nevne noen av poengene sine en gang til og kanskje stille et spørsmål. Da er det mye enklere men skjønnlitterære tekster, da kan hovedpersonen bare dø, og så sier det seg selv at alt er slutt! Kanskje det lureste er hvis jeg bare legger meg ned og dør nå? Da må jo teksten være slutt. Avrunde hele essayet mitt med "og så døde jeg". En ikke så god slutt på et ikke så godt essay. Kanskje jeg skal bestikke noen med druer, for å få dem til å finne på en slutt til meg? Kristina pleier å få 6 på tekstene sine, kanskje jeg kan overtale henne? Eller bare avslutte med, "TENTAMEN ER TEIT".

Neida, neida, neida. Fra spøk til alvor, tentamen er egentlig ikke et så dumt opplegg. Det trener oss i å jobbe under press og under en "deadline", eventuelt dødslinje, for å si det på godt norsk. Hjernebarken får virkelig en velfortjent mosjon, og stemmebåndene en enda mer velfjortjent pause. Det eneste jeg savner under en tentamen er en printer, så jeg får sett over det jeg har skrevet. Men så er det en gang slik her i verden at man kan ikke få i pose og sekk! Uansett er tentamen blitt en av mine aktiviteter, om ikke annet så på lik høyde med fotball eller annen sport (ettersom det ikke skjer så ofte), og det er jammen meg en livsstil som jeg mildt sagt gleder meg til å bli ferdig med.



8 kommentarer

Lise

28.05.2010 kl.13:08
"Dette ble noen rotete avsnitt, når jeg tenker meg om, la oss si at det er en del av uttrykket"

Haha, jeg elsker det - dønn ærlig!!

Og delen med "også døde jeg". Haha, JEG dør!

Minner meg på, alle mine skjønnlitterære tekster sluttet alltid med at hovedpersonen dør... Det var nesten varemerket mitt, alltid noveller med en slags metaforisk død, åpen for tolkning på slutten. Ah, those were the days.

Hanne

02.06.2010 kl.19:57
Tror jeg er den eneste personen som ikke har skrevet en tekst hvor personen dør. Eller "våkner fra en drøm"

Egentlig rart når jeg tenker meg om - for jeg liker å ta snarveier når det kommer til skolearbeid!

SOFSEN

18.06.2010 kl.03:02
Haha, du er awesome!

SOFSEN

18.06.2010 kl.03:03
Hva fikk du på denne, btw?

Hanne

30.06.2010 kl.23:13
Haha. Jeg overrasker!

Bøkene er faktisk MYE bedre enn filmene da! :P Så du vet det!

Hanne

30.06.2010 kl.23:14
(eller, kanskje det var fordi jeg var forelska når jeg leste dem? Hvem vet? :P )

Johanne

12.07.2010 kl.13:55
btw, 92-kullet har ikke vært mye prøvekaniner. 90.

Maren

15.08.2010 kl.01:06
93-modellene ble utsatt for kunnskapsløftet, dritt å være prøvekaniner for det også. Æsj.

Men uansett, herlig tekst! Av typen særs underholdende og ønskelig å fullføre. En tekst type meg. Elsker den. Jeg ender som regel opp med å skrive kåseri o.l. på tentamen selv, uansett emne. Man kan jo bare rable ned det som faller inn, bare med en viss form for rettskriving. Et emne du har kunnskap om og finner underholdende er selvfølgelig en pluss, men har man sjangere av denne typen er tentamen en overraskende fin opplevelse uansett!

Skriv en ny kommentar

hits